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  1. 紀要等論文
  2. 學苑 昭和女子大学紀要
  3. 794

加齢に伴うマウス骨格筋中L-carnosine含有量の変化

https://swu.repo.nii.ac.jp/records/4287
https://swu.repo.nii.ac.jp/records/4287
563fb6b0-42a0-49c3-a982-e0749c6ec6c7
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00004722707.pdf KJ00004722707.pdf (375.9 kB)
Item type [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2017-02-16
タイトル
タイトル 加齢に伴うマウス骨格筋中L-carnosine含有量の変化
タイトル
タイトル The Age-Related Change of L-Carnosine Concentration on Skeletal Muscle in Mice
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 カルノシン
キーワード
主題Scheme Other
主題 アンセリン
キーワード
主題Scheme Other
主題 骨格筋
キーワード
主題Scheme Other
主題 加齢
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 L-carnosine
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 anserine
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 skeletal muscle
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 aging
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00038441
著者 黒崎, 瑠美子

× 黒崎, 瑠美子

黒崎, 瑠美子

ja-Kana クロサキ, ルミコ

佐治, 信子

× 佐治, 信子

佐治, 信子

ja-Kana サジ, ノブコ

小林, 加世子

× 小林, 加世子

小林, 加世子

ja-Kana コバヤシ, カヨコ

木村, 修一

× 木村, 修一

木村, 修一

ja-Kana キムラ, シュウイチ

KUROSAKI, Rumiko

× KUROSAKI, Rumiko

en KUROSAKI, Rumiko

SAJI, Nobuko

× SAJI, Nobuko

en SAJI, Nobuko

KOBAYASHI, Kayoko

× KOBAYASHI, Kayoko

en KOBAYASHI, Kayoko

KIMURA, Shuichi

× KIMURA, Shuichi

en KIMURA, Shuichi

著者所属(日)
昭和女子大学食物科学科
著者所属(日)
昭和女子大学生活機構研究科生活科学研究専攻
著者所属(日)
昭和女子大学生活科学科管理栄養士専攻
著者所属(日)
昭和女子大学生活機構研究科
記事種別(日)
内容記述タイプ Other
内容記述 研究ノート
抄録(日)
内容記述タイプ Other
内容記述 哺乳類の骨格筋や脳に多く含まれ,食肉中の機能性成分として注目されているヒスチジン含有ペプチド(カルノシン,アンセリン)の加齢に伴う筋肉含有量の変化を把握する目的で,2,8,18,40,50,60週令のマウスを用いて検討を行った。また,カルノシンを経口投与した影響も検討した。本研究により,マウス骨格筋中カルノシン量は,8週令のマウスに比較し50週令まで増加を示し,60週令では減少する傾向が観察された。また,40週令マウスの骨格筋におけるカルノシン経口投与の影響は観察されなかった。今後さらに週令の高い動物での検討やカルノシン投与量の検討が必要である。
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 Carnosine is a β-alanyl-L-histidine dipeptide and is found in skeletal muscle and nervous tissue at concentrations ranging from 1 to 25mM. The muscle food that has been postulated to be a bioactive food component contains this dipeptide. Some anti-aging effects of carnosine have also been demonstrated at the whole animal level. There is evidence that carnosine concentrations may decline with age in rodents and humans and the carnosine concentration in the muscles of short-lived species appears to be much lower than that in long-lived species. While carnosine has been detected in mouse muscle, very little is known about the changes of carnosine concentration with, age in detail and after intake of carnosine. Therefore, we investigated the age-related change of carnosine concentration in mouse muscle and the effects of carnosine intake. In this study, carnosine concentration in muscle was increased after birth and carnosine concentration in 60-week-old mice was slightly decreased. While the effects after intake of carnosine was not observed. Further studies should be performed to investigate the changes of carnosine concentration in more aged-mice and the effects after intake of carnosine.
書誌情報 學苑
en : GAKUEN

巻 794, p. 40-43, 発行日 2006-12-01
表示順
内容記述タイプ Other
内容記述 10
アクセション番号
内容記述タイプ Other
内容記述 KJ00004722707
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 13480103
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